Workshops

in het Franse Blanchefosse

(4 uur rijden van Utrecht)

met:

Les Dames Blanches

 


Workshops in Frankrijk

In Noord Frankrijk, in de “Thierache” (Champagne–Ardennes), ongeveer 330 km rijden vanaf Utrecht, zijn er dorpjes te vinden waar het lijkt of de tijd een flinke periode heeft stilgestaan. Het landschap is er heuvelachtig en weiden en akkers en knalgele koolzaadvelden worden afgewisseld met bossen en dorpjes. Een van die dorpjes, 20 minuten rijden vanaf de Franse grens, heet Blanchefosse .

Er staan hooguit 50 huizen en kleine boerderijtjes in het dorp, gegroepeerd rond een oud karakteristiek kerkje, het gemeentehuisje en natuurlijk de feestzaal en de gerenoveerde smidse ”La Forge” waar u verblijft.

In dit dorpje worden workshops aangeboden vanwege de rust en de ruimte en het materiaal dat hier voorhanden is: Franse kalksteen om te hakken , leisteen om te beschilderen, en met de klei uit de grond kun je zo boetseren; in de zon laten drogen en nog diezelfde avond bakken in het open vuur… Deze acties en nog vele andere vind je terug in de  workshop  “Met de Franse slag”

Maar, voor wie zich vooral toe wil leggen op het schilderen is er de workshop “Couleur locale”; dit is de plek om een nieuwe vrijheid te verwerven. Bijvoorbeeld door je te laten leiden door bijzondere materialen (steen, lei, eitempera), of door je te laten inspireren door kunstenaars…. sfeer of schilderstijl van een kunstenaar en die vermengen  met je eigen stijl. n.a.v. kunstkaarten of wellicht uitspraken:

Jan Cremer:

 Ik schilder niet volgens een idee want ideeën zijn waardeloos. Ik wil alleen maar lekker verven; ik ben toch immers een gewone jongen en al die flauwekul van kunst en hogere ideeën kan me gestolen worden.

Paul Klee

Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar.

Theo Wolvekamp:

Ik begin met een kleurvlak, met de materie; ik weet niet waar ik heen zal gaan. Ik improviseer, en tijdens de bijna automatische handeling van het schilderen begin ik me vrij te voelen…..

Verder is de omgeving een voortdurende bron van inspiratie voor wie de rust en weidsheid van het landschapsschilderen zoekt. ….

Een idee kan ook zijn om vanuit 1 beeld te vertrekken en een serie te maken door bijvoorbeeld steeds een deel van het schilderij uit te  vergroten   , en steeds verder op te blazen tot het abstract wordt.  Of men gaat uit van het materiaal, zogenaamde materieschilderijen; d.w.z. het samenvoegen van natuurlijk materiaal, zand, klei, steen, pigmenten uit de omgeving tot schilderij.

Praktische informatie:

Voor wie?

Voor iedereen die over enige basisvaardigheden /vormgevingsmogelijkheden beschikt

Door wie?

“Les Dames Blanches" :

Annelies Witjens en Klaar Wolff, kunstenaars.

Zie ook www.annelieswitjens.nl

 

Wanneer en hoe lang?

In de maanden mei/september 2006.

Een driedaags verblijf.

Dag 1. Aankomst tussen 22.00 en 24.00 uur.
Het is raadzaam na 19.00 uur uit NL te vertrekken i.v.m. files.

Dag 2.Workshopdag

Dag 3.Workshopdag met presentatie

Dag 4.Vertrek na ontbijt.

Het staat ieder vrij om het verblijf na de workshop te verlengen bij La Forge, om nog wat te genieten van de streek: wandelen, fietsen, kanovaren etc.

Zie www.blanchefosse.nl

Wat heb je nodig?

Eitempera verf , klei en steen zijn aanwezig.

Zelf meenemen: favoriete andere verf en ondergronden, palet, houtskool, penselen.
Eventueel schildersezel, (kan ook op aanvraag geregeld) Kaplaarzen, regenkleding, warme kleding, zaklantaarn en zakmes .

Wat kost het?

All-in: €250,- -

Workshops inclusief basismaterialen,

3 nachten logies, 2 warme maaltijden,
3 keer ontbijt en 2 keer lunchpakket bij herberg La Forge in Blanchefosse.
(tweepersoonskamers)

Kindertarief t/m 12 jaar : €150,-
Studententarief t/m 27 jaar €200,-

Hoe kom je er?

Er is de verre omtrek geen station te vinden waar nog een trein stopt dus de enige mogelijkheid is met de auto. Rijd als het even kan, buiten de filetijden,dan is het een vriendelijke afstand van 4 uur. Op spitstijden is het een  ander verhaal en kun je je het beste instellen op een rit van 5 of 6 uur. Voor wie geen auto bezit: in overleg zijn er meerijdmogelijk-heden te organiseren.

Voor wie Google Earth op zijn computer heeft geïnstalleerd, is de volgende link wellicht interessant.
Klik hier en Google Earth vliegt u rechtstreeks naar Blanchefosse .
 

Inschrijven?

Nadere informatie bij

"Dames Blanches"
p/a Van der Veldstraat  53
2161 ZD Lisse

email: damesblanches@gmail.com

Als u hier klikt kunt deze folder downloaden in PDF-formaat.

Als u hier klikt kunt u een inschrijfformulier downloaden in PDF-fomaat.
Het inschrijfformulier kunt u uitprinten en opsturen; u kunt ook de gegevens overnemen en per e-mail inschrijven.